Spar Nord har 15 ukrainske udviklere siddende på Conscensias udviklingscenter i Lviv. Conscensia har hjulpet med rekrutteringsprocessen og med at integrere de danske og de ukrainske udviklere på tværs af landegrænser, og i dag opfatter alle den ukrainske afdeling som en helt naturlig og fast del af Spar Nord.

”Tilbage i 2006 stod vi i den situation, at vi havde brug for flere BI-SAS-kompetencer,” fortæller Kaare Jakobsen, som er IT-udviklingschef hos Spar Nord. ”Der var godt gang i hjulene i Danmark på det tidspunkt, så det var ikke let at skaffe de ressourcer, vi havde behov for. I stedet hyrede vi skiftende eksterne konsulenter, som vi brugte rigtig mange penge på at uddanne, men som i sagens natur ikke blev hos os. Næste gang, vi skulle bruge konsulenter, skulle vi have fat i nogle nye, og så kunne vi starte forfra. Vi ville derfor gerne have nogle udviklere, der var meget tættere knyttet til os. Det hjalp Conscensia os med at skaffe i Ukraine.”

Et fast team

I dag sidder der 15 ukrainske Spar Nord udviklere på Conscensias udviklingscenter i Lviv, og dét er en stor succes, siger Kaare Jakobsen. ”Jeg er meget, meget tilfreds med min ukrainske afdeling. Der har kun været en enkelt konsulent, der for nogle år siden søgte væk for at prøve noget andet, og det kan man jo ikke sige noget til. De femten mand, vi har dernede i dag, er stolte af at være en del af Spar Nord, og vi er stolte af at have dem med på holdet. De er så tæt integreret med Spar Nord, at de er fuldt ud lige så stor en del af vores udviklingsorganisation som dem, der sidder her i Danmark.”

Virkelig dygtige udviklere

”Ukrainerne er virkelig dygtige, og så er det nogle fantastisk behagelige mennesker,” fortsætter Kaare Jakobsen. ”De er meget gæstfri – langt mere, end vi er vant til i Danmark. Det oplever vi blandt andet, når vi er nede at besøge dem. Cirka fire gange om året tager jeg derned i tre dage, og nogle gange er enten vores direktør eller vores danske projektleder med dernede. Ellers holder vi Skype-møder, og nogle gange er ukrainerne også heroppe, hvis vi for eksempel har fået en ny teknologi, de skal uddannes inden for.”

Aktiv integration

Spar Nord gør i det hele taget rigtig meget for at sørge for, at konsulenterne i Lviv føler sig som en del af virksomheden. Kaare Jakobsen uddyber: ”Det nytter ikke noget, at man bare siger, de skal opfatte sig som ens egne medarbejdere; man er også nødt til at gøre noget aktivt for det. I starten krævede det lidt at finde ud af, hvad der skulle til, men vi fik meget kompetent støtte og vejledning hos Conscensia, så i dag kører det helt uden problemer.”

Utrolig selvkørende

Hvad angår de kulturelt betingede forskelle i arbejdsmetoderne, har Conscensia fra begyndelsen hjulpet Spar Nord med at få samarbejdet til at køre på skinner, og i dag er det ikke længere noget, Spar Nord behøver at bekymre sig det mindste om, fortæller Kaare Jakobsen. ”De fleste af vores ukrainske udviklere har vi fundet som nyuddannede, så de ikke var præget af den klassiske ukrainske holdning om, at chefen er den dygtigste. De skulle lige vænne sig til at være direktør for deres egne opgaver, men i dag er de helt fortrolige med den danske måde at arbejde på, og de er utrolig selvkørende. Samtidig fungerer de som ambassadører, når vi tilføjer nye udviklere, og det tager ikke længere tid at køre en ny udvikler ind i Ukraine, end det gør i Danmark.”

Tæt dialog på tværs af landegrænser

”Til andre, der overvejer outsourcing, vil jeg sige, at det allervigtigste er, at medarbejderne herhjemme ikke føler sig truet på deres eksistens, og at man blandt dem har en tovholder, der virkelig kan se værdien i det. Vores danske projektleder afsætter gladeligt nogle timer hver dag til at få folkene i Ukraine til at fungere godt, og han har en tæt dialog med den ukrainske projektleder, der fungerer som chef dernede i dagligdagen. Sådan en er det også vigtigt at have. Conscensia hjalp os med at finde den helt rigtige person, som nu har været der i fire år. Det kører eminent godt!”

Conscensia står for det praktiske

De senere år har Conscensia ikke været meget involveret i Spar Nords samarbejde på tværs af landegrænser, da det hele kører fuldstændig, som om ukrainerne sad i Danmark, selvom de rent fysisk sidder på Conscensias udviklingscenter i Lviv. Men alt det praktiske omkring vederlag, pension, forsikringer og andre forhold tager Conscensia sig af.

Nemt at finde arbejdskraft

”Det er en stor fordel, at vi ikke selv skal kende til ukrainsk lovgivning og skatteregler for at have udviklere siddende dernede,” pointerer Kaare Jakobsen. ”Conscensia står for alt bøvlet, så når vi skal finde nye udviklere, er det pærenemt – meget nemmere end i Danmark. Der er masser af højtuddannede dataloger i Ukraine, og Conscensia finder nogle dygtige kandidater til os, som vi selv afholder samtaler med, og som vores ukrainske afdeling sørger for at køre igennem et uddannelsesprogram. Jeg kan kun sige, at ukrainerne har en eksemplarisk måde at gå til tingene på. De er så positive ildsjæle, at det er en sand fornøjelse. Og så er de en rigtig god arbejdskraft!”

Anvendte teknologier

BI
Java
DB

Om Spar Nord

Spar Nord er en af de største banker i Danmark og tilbyder deres 440.000 kunder lokal tilstedeværelse og højt serviceniveau via bankens 58 afdelinger og ca. 1600 ansatte. Andre fokusområder inkluderer services overfor virksomheder, handel, finansmarkeder og en international division. Banken landede i 2021 et overskud på 1.368 millioner kroner efter skat.