Close

Af Thomas Varan

Tilliden er i frit fald. Forandringerne står i kø

Fear & Greed-indekset blinker rødt, og nærmer sig hastigt EXTREME FEAR-kategorien. Dommedagsuret blev for nylig sat til 90 sekunder i midnat – den tætteste markering på en global katastrofe siden 1947. Og som om en potentiel verdensomspændende krise ikke var nok, har Trump alligevel fundet tid til at kaste en handelskrig i hovedet på Danmark (og resten af EU) som ”tak” for ikke at lade ham købe Grønland. Ikke ligefrem den slags overskrifter, man ønsker sig, men tak Trump – du lærer os at forstå os selv og vores plads i en ny, bizar virkelighed.

Tak Trump – du lærer os at forstå os selv
Tilliden er i frit fald. Forandringerne står i kø.
Thomas Varan
Global Sales Director

Vi bestemmer i høj grad selv

Ifølge Kristian Cedervall Lauta, forfatter til Katastrofer og hvad de kan lære os om os selv, bliver katastrofens omfang ofte bestemt længe inden selve hændelsen. Det skyldes måden, vi indretter os på, som kan gøre, at skaderne ved en krise enten mildnes eller eskaleres.

Det samme gælder i en virksomhed. Hvis man som CFO ikke allerede nu arbejder aktivt med risikostyring, forsyningskæder, leverandørforhold og fleksibilitet i driften, så får man travlt, når ulykken rammer. Og der er altid én bagklog person i bestyrelseslokalet, der råber: ”Jeg sagde det jo!” Lad os være ærlige: Det er de færreste, der har brug for dén slags belærende pegefinger, når man står midt i nedskæringerne.

Bilindustrien – et studie i fremtidens forandringer

Et kig på bilindustrien giver en forsmag på, hvad der venter andre brancher. Kinesiske elbilsproducenter stjal rampelyset, mens de store kanoner fra Tyskland, USA og Japan vågnede alt for sent. Resultatet? Fabrikker lukkes i Tyskland, og historiske bilbrands tvinges til omfattende fusioner og kostbare omstillinger. Moralen er ganske enkel: Hvis man sidder tungt på sin eksisterende forretning, uden at forberede sig på nye teknologier og forbrugerkrav, ja, så bliver man suverænt overhalet – og det gør ondt.

Kunstig intelligens: Next stop – en ny arbejdsdeling

EU har ifølge Mario Draghi sovet i timen, når det kommer til at sikre sig en førerposition inden for AI og digital transformation. Det er ikke bare bilbranchen, der rammes af ny teknologi. Hele vores samfundsstruktur står over for en opdatering – fra velfærdssystemer og konflikthåndtering til de demografiske udfordringer, der hober sig op. En ting er dog sikkert: Vi kan ikke sove os ind i fremtiden og forvente at være konkurrencedygtige på den anden side.

Hvad gør du som CFO?

I en verden præget af ustabilitet og konstante forandringer er det altafgørende at kunne reagere hurtigt – både på risici og muligheder. Kald det rettidig omhu, agil omstilling eller hvad du vil. Det handler om at være i stand til både at beskytte og udnytte.

  1. Nedbring OPEX: Gennemgå jeres løbende udgifter. Hvordan kan I skære ned på IT-omkostninger, uden at kvaliteten falder sammen med bundlinjen?
  2. Nedbring CAPEX: Slank jeres balance. Overvej om store investeringer kan blive til fleksible leasing- eller pay-as-you-go-modeller.
  3. Skab et fleksibelt IT-fundament: Det er svært at forudse fremtiden, men du kan forberede virksomheden på at skrue op og ned for omkostninger, projekter og ressourcer i takt med udviklingen. Drop monolitsystemer, der låser jer fast, og gå efter løsninger, der kan skaleres og integreres hurtigt.

I en nearshore-kontekst kan dette blandt andet betyde at udnytte eksterne IT-talenter, som kan skaleres op eller ned på kort tid. Hvorfor ikke bruge usikre tider som en mulighed for at gentænke rekruttering og IT-strategi?

Tør du handle nu?

Krisestemning eller ej, dit ansvar som CFO er at finde nye løsninger, spare penge og fremtidssikre organisationen. Det er ikke nødvendigvis populært at svinge sparekniven – men hvis ikke du gør det, skal du nok regne med en tur i bestyrelsens gabestok, når krisen virkelig bider.

Så tak, Trump, for at ruske op i den globale orden – om end på en aldeles excentrisk måde. Og tak til alle dem, der tør sige det højt: Verden er ikke normal længere. Det er vi sådan set ikke selv heller, og det er på tide at indstille vores virksomheder efter det.

Moralen? Hvis du vil overleve – og måske endda trives – i en verden, der har mistet sin rettesnor, kræver det rettidig omhu, agil omstilling og viljen til at gentænke hele fundamentet. Og her kan nearshoring og fleksible samarbejds­modeller være det ekstra gear, der gør, at du holder dig foran konkurrenterne – i hvert fald indtil den næste store katastrofe melder sin ankomst.

Skal vi snakke digital udvikling af din forretning?

Portræt af Thomas Varan, Global Sales Director hos Conscensia

Kontakt Thomas idag

Ring på +45 3190 2803, udfyld formularen, eller book et 30-minutters online møde direkte i hans kalender her.

Mere fra Conscensia

Close
  • Nordvestvej 31
  • 9000 Aalborg, Danmark
  • CVR.: 26459400
Send os en e-mail

Kontakt os