Nearshoring: Myter møder virkeligheden

Nearshoring: Myter møder virkeligheden

13. marts 2024

Af Torsten Bielefeldt Schlägelberger

I dagens hastigt digitaliserede forretningsverden står danske virksomheder over for et presserende dilemma: Hvordan overvinder man den voksende mangel på IT-talenter, der truer med at sænke innovationshastigheden og hæmme væksten?

Svaret for mange har været nearshoring, men vejen dertil er fyldt med myter og misforståelser, der kan skræmme selv de mest visionære ledere væk. Lad os sammen udforske nogle af disse myter og se, hvad virkeligheden har at byde på.

Torsten emphasizes that the teams his company runs in Warsaw, Poland and Lviv, Ukraine are not peripheral units but rather integral growth engines woven into his clients corporate DNA.

Myte 1: "Den økonomiske fordel er skrumpet"

I mange østeuropæiske lande har lønudviklingen været højere end i Danmark, så det er rigtigt, men der er stadig en stor økonomisk fordel. Vi har kunder, der oplever besparelser på tæt på 40% i forhold til at have et tilsvarende team i Danmark. Derudover er der kompetencer til rådighed i Ukraine, Polen og Portugal, som er meget svære at finde og tiltrække i Danmark.

Myte 2: "Vi kan ikke fastholde et team, så vi skal forvente hyppig udskiftning af medarbejderne"

Vores 10Club som vores kolleger bliver medlem af, når de har været ansat hos os i 10 år er et levende bevis på vores evne til at fastholde talent og opbygge stærke teams. Med 20% af vores kolleger, der har været hos os i over et årti, modsiger vi myten om hyppig udskiftning i nearshore-branchen.

Myte 3: "Det vil ikke være muligt at sikre at der opbygges domæne viden"

Vores evne til at skabe et arbejdsmiljø der motiverer konsulenterne til at blive hos Conscensia betyder at man trygt kan forvente at der opbygges viden i det samlede team. Læs mere om de centrale overvejelser ved valget af en nearshoring-partner i Conscensias COO Line Milthers artikel “Mestring af kunsten i nearshoring-partnerskaber,” hvor vi udforsker dybden af disse relationer.

Myte 4: "Nearshoring er kun en kortsigtet løsning"

Nearshoring er ikke blot en nødløsning; det er en bæredygtig omkostningseffektiv strategi, der kan føre til langvarige partnerskaber og kontinuerlig vækst.

I modsætning til myten om kortvarige samarbejder har Conscensia udviklet dybe og integrerede relationer med klienter som Kamstrup, Spar Nord og Saxo. Disse partnerskaber, hvor udviklernes lange ansættelsestid vidner om gensidig tilfredshed og engagement, er fundamentet for tillid og langsigtet vækst.

Logos af Kamstrup, Spar Nord og Saxo Bank, som illustrerer Conscensias succesfulde samarbejdspartnere i softwareudvikling.

Myte 5: "Ukraine er usikkert"

Vi giver vores kunder mulighed for at vælge mellem flere leveringshubs, der har forskellige fordele og ulemper.

Den omfattende invasion af Ukraine, der begyndte for to år siden, har testet styrken og ånden hos både befolkningen og virksomhederne. Men på trods af de svære omstændigheder har vores ukrainske hub ikke bare overlevet, men trives med en vækstrate på 5%.

I artiklen “Two Years of Resilience and Growth“, som du kan læse her, får du et førstehånds indblik i situationen i Ukraine to år efter Ruslands invasion.

Myte 6:" Vores virksomhed er ikke stor nok til nearshore"

Nogle mener, at nearshoring kun er en mulighed for store projekter med omfattende teams. I virkeligheden giver nearshoring fleksibilitet, så virksomheder af alle størrelser kan skalere deres teams op eller ned efter behov.

Myte 7: "Kvaliteten lider under outsourcing"

Nearshore og offshore er meget forskellige, og kravene til at bruge det ene eller det andet er meget forskellige og vigtige at være opmærksom på. Nearshored-teams i lande som Polen og Ukraine er højt kvalificerede og motiverede. Produktiviteten afhænger af teamdynamik og lederskab, ikke af geografi. Mange oplever højere produktivitet med nearshorede teams.

Hænder formet til et hjerte malet i de polske og ukrainske flagfarver, der symboliserer enhed i softwareudvikling.

Myte 8: "Risiko for intellektuel ejendomsret"

Gennem klare kontrakter og nøje udvalgte, pålidelige partnere, er beskyttelsen af intellektuel ejendomsret lige så sikker som ved lokal ansættelse.

Myte 9: "Kulturelle barrierer er en hindring"

Den kulturelle og geografiske nærhed mellem Danmark og populære nearshoring-destinationer som Polen og Ukraine hjælper med at minimere disse barrierer, hvilket gør samarbejdet smidigt og effektivt.

Hos Conscensia inddrager vi alle parter i de kulturelle forskelle, der findes. Kulturelt fit har været et vigtigt kriterium, da vi valgte vores lokationer.

Myte 10: "Kommunikation på tværs af grænser kompromitterer projekter"

Selvom sprog- og kommunikationsbarrierer kan synes udfordrende, sikrer en fælles forståelse af engelsk og anvendelsen af moderne kommunikationsværktøjer en problemfri udveksling af ideer og feedback.

Er et nearshore team løsningen for din virksomhed?

Ved at adressere og afmystificere disse almindelige myter åbner vi op for en ny verden af muligheder for dig til at løse dine digitale realiteter. Vores kunder bruger dette som en fremragende mulighed for at drive innovation og vækst i modsætning til en midlertidig løsning på talentmangel.

I løbet af 17 års erfaring og lange kundepartnerskaber har vi opbygget en gennemprøvet model, der kan guide din virksomhed gennem transformationen fra myte til virkelighed og hjælpe dig med at realisere det fulde potentiale ved nearshoring.

I min forrige artikel, “Danmarks digitale fremtid: Vækst eller stagnation?,” udforskede jeg, hvordan Danmark kan navigere i den digitale æra.

Er du interesseret i at høre mere om nearshoring?