Hvor er de it-kompetencer, der skal gøre ambitionerne til virkelighed, mens vi venter på fremtiden?

19. maj 2017

I foråret deltog jeg sammen med 200 skarpe hoveder fra IT-branchen på IT Branchens årsmøde. På mødet leverede vi input til, hvordan Danmark bør gå forrest og løfte sig til at blive en nation af digitale skabere. Dagens arbejde udmøntede sig i manifestet Danmark som digital samfundsmodel.

Hver fjerde it-virksomhed har sagt nej til ordrer

Manifestet påpeger, at den suverænt største udfordring for vores fælles fremtid er manglen på talent og folk med hver deres rigtige it-kompetencer. Prognoser siger, at vi i 2030 vil mangle 19.000 it-specialister. Allerede nu har mere end hver fjerde it-virksomhed oplevet at sige nej til ordrer, fordi de ikke kan finde de rette folk til at løse opgaverne.

I april var jeg afsted på den europæiske konference Connecting Healthcare IT i Berlin. Her løb jeg på en gammel studiekammerat. Vi fik en god snak om de glade studiedage, og fik hurtigt spolet frem til nutiden og hvad vi hver især går og laver. Henrik har eget it-firma og er ved at starte et spændende samarbejde op med en stor kunde. Men han er i risiko for at blive endnu én i rækken af danske virksomheder, som må sige nej til opgaver, fordi han har kæmpe problemer med at skaffe folk nok til opgaven.

I kapløb med tiden – og vi er allerede bagud

Det er altså ikke først i 2030, at det vil gøre ondt. Det gør ondt, nu – og vi kan ikke vente på, at den digitale skabertrang bliver hældt på vores børn i folkeskolen og op gennem hele uddannelsessystemet, mens vi i kapløb med tiden prøver at lukke hullet på de 19.000 it-specialister frem mod 2030.

I manifestet erkendes det dog også, at det ikke er nok kun at satse på uddannelse for at imødekomme efterspørgslen på it-specialister. Derfor skal Danmark være blandt de fem bedste til at tiltrække digitale talenter i verdensklasse ved at markedsføre Danmark massivt og forbedre rammerne for international arbejdskraft.

Man flytter ikke bare mennesker rundt

Men at sørge for ordentlige rammeforhold for udenlandsk arbejdskraft fra politisk side er bare ikke nok til at løse problemet og tiltrække ’de rette it-kompetencer’. For hvem er ’de rette it-kompetencer’? Det er mennesker som dig og mig, med et (familie-)liv og en hverdag, der skal hænge sammen, og hvor man skal trives. Hvad skal der til, for at du selv vil rykke teltpæle og familie op og rejse til udlandet for at arbejde? Du kigger garanteret ikke kun på selve jobbet, du overvejer hele pakken – og den pakke, som Danmark tilbyder udlændinge, er bare ikke attraktiv nok.

Det er min faste overbevisning, at man ikke bare flytter mennesker rundt. Det er nemt at gøre som en politisk regnearksøvelse i rapporter og økonomiske modeller, men ikke i virkeligheden. Vi lider af en herrefolksmentalitet, hvor vi tror, at bare vi gør det lettere for udlændinge at komme til Danmark, så vil de stå i kø. Men de gider ikke komme hertil, for Danmark er bare ikke så attraktiv, som vi tror.

It-kompetencerne findes allerede

Vi kan derfor ikke nøjes med at flytte mennesker for at løse problemet. Vi skal også flytte opgaver. Vi lever i en global verden, men lader til mest at tænke globalisering som flytning af mennesker og arbejdspladser: Hvordan kan vi tiltrække arbejdskraft, hvordan kan vi sikre vores arbejdspladser, hvordan kan vi sørge for at opgaverne løses her i landet? Men som IT Branchen påpeger, og som Henrik oplever, så hænger regnestykket bare ikke sammen på den måde. Den vigtigste parameter er, at opgaven kan løses – her i landet eller uden for landet – for ellers når vi at blive hægtet af længe inden 2030.

Vi stiller det forkerte spørgsmål, når vi kun efterspørger it-kompetencer i Danmark og kun har fokus på, hvordan vi gør arbejdskraften mobil, så den kan flytte sig hen til opgaven. I stedet skal vi spørge, hvordan vi sikrer, at alle opgaver bliver løst, og hvordan vi flytter opgaverne hen til arbejdskraften. Det kan du læse mere om her

Carsten Hansen, CEO