Kamstrup

Case: Nearshore udviklingsteam er eksperter i Kamstrups platform med digitale fjernaflæsningsløsninger

Aflæsning af energimålere har i de fleste husstande i Danmark udviklet sig fra manuel aflæsning til automatisk digital fjernaflæsning. Den danske virksomhed Kamstrup er verdens førende producent af systemløsninger til intelligent energi- og vandmåling med fjernaflæsningsmuligheder. Vibeke Ågren, Head of Software Department, sætter ord på Kamstrups digitale transformation, og hvilke beslutninger der blev startskuddet på samarbejdet mellem Kamstrup og Conscensia.

Rekrutteringsudfordringer må ikke hindre vækst

Udfordringen med at skaffe kompetente softwareudviklere skulle ikke stå i vejen for Kamstrups ambitioner og vækst tilbage i 2011. Med den hastighed, IT ændrer sig i vores verden, er skalerbarhed afgørende. Specielt når en virksomhed som Kamstrup konstant stræber efter at være helt i front med ny teknologi.

Kamstrup handler derfor på manglen af softwareudviklere i Danmark, ved at beslutte at outsourcing skal være en del af deres strategi. En ny softwareudviklingslokation skal løse deres udfordringer med at finde softwareudviklingskompetencer i det tempo, de har behov for. Siden 2011 har Kamstrup haft et nearshore udviklingsteams hos Conscensia på kontoret i Lviv i Ukraine, hvor Kamstrup løbende har skaleret både op og ned i antallet af softwareudviklere – alt efter behovet i deres udviklingsafdeling.

Løsningen på manglen af IT-kompetencer

Resultatet af Kamstrups beslutning om at outsource i 2011 er tydelig for Vibeke Ågren. ”Det var den helt rigtige beslutning og løsning for Kamstrup at få en ekstra udviklingskapacitet for 13 år siden. Vi har et meget stabilt og værdifuldt nearshore udviklingsteam i Lviv i Ukraine. De har i afgørende grad bidraget til udviklingen af Kamstrups moderne platform med digitale fjernaflæsningsløsninger indenfor vand og fjernvarme. Vi har udviklet os fra at have en simpel manuel løsning til en moderne, digital og skalerbar løsning, og det har åbnet op for nye globale markeder. Nye kunder og markeder kræver tit lokale tilpasninger og ekstra features, som nearshore teamet også er med til at udvikle og implementere i vores løsninger. Jeg vil mene, at det kun har været muligt at nå hertil, fordi vi har flere udviklingslokationer. Vores udviklingsafdeling der består af udviklere fra både Danmark og Ukraine er stærkere i fællesskab, end hvis vi blot havde haft én udviklingslokation.”

Nearshore teamet har været en stor del af transformationen i branchen ift. at aflæsning af energimålere blev digitaliseret. Vibeke Ågren forklarer; ”Den ekstra udviklingskapacitet i Ukraine har øget vores evne til at innovere og været medvirkende til at løsningen havde kortere ”time to market” og at flere nye funktioner kunne udvikles til løsningen.”

Kamstrup har netop udvidet teamet med 6 udviklere, idet der er fuld gang i deres softwareudviklingsafdeling. Vibeke Ågren forklarer; ”Vi kan se at vores kunders efterspørgsel efter softwareløsninger er konstant stigende, således de kan digitalisere og optimere deres forretning. Grundet Kamstrups adgang til IT-ressourcer på flere lokationer, er det nemt for os at efterkomme digitaliseringsbehovene hos vores kunder.”

Nearshore team har høj værdi for Kamstrup

Der er stor værdi i at have et udviklingsteam, der har arbejdet med Kamstrups løsninger i mange år, fortæller Vibeke Ågren. ”Udviklerne er meget selvstændige, så det er nemt for os at skalere teamet, idet vores team kan introducere og uddanne nye medlemmer til vores løsninger. Vi har en hård kerne af super dygtige udviklere, der virkelig leverer og er eksperter i vores løsninger.

På ledelsesniveau giver teamets kompetencer Vibeke Ågren ro i maven. Vibeke forklarer;

”At have et solidt og stabilt nearshore udviklingsteam er uvurderligt for Kamstrup. Vores løsninger er meget komplekse, derfor er kontinuitet og trygheden ved at vores ukrainske udviklere er eksperter i applikationerne garant for god kvalitet. De ved hvordan platformen er bygget op og hvordan man løser de tilpasninger der kommer.”

Fastholdelse af Kamstrups dygtige softwareudviklere i Ukraine har derfor høj prioritet for Kamstrup. Vibeke forklarer; ”Vi har mange kompetencer i teamet og vi kan nemt finde kompetente nye udviklere, når behovet opstår – og ligeså vigtigt – vi kan fastholde vores gode folk.” Mange af Kamstrups softwareudviklere har f.eks. fejret deres 10-års jubilæum på teamet.

Kompetencer definerer sammensætning af udviklingsteams – ikke lokation

Der er ikke forskel på hvilke typer opgaver/projekter Kamstrups danske og ukrainske softwareudviklere arbejder med. Sammensætningen i de forskellige udviklingsteams afhænger af kompetencerne, og ikke hvilken lokation de arbejder fra – og det er en stor fordel for Kamstrup.

Nogle teams er blandede med både danske, ukrainske og spanske udviklere, og andre teams er bestående af danske eller ukrainske udviklere. Vibeke fortæller; ”Vi er en stor familie, og det er vi meget stolte af. Vi bruger ikke termen ”os” og ”dem”, vores ukrainske udviklere er vores kolleger, og ikke konsulenter.” Vibeke fortsætter; ”Jeg er imponeret over vores Lviv teams arbejdsmoral. Vigtigheden af at gøre et godt stykke arbejde skinner igennem. De gør en stor indsats for at undgå bugs i softwaren, og de holder sig fagligt opdateret og har fokus på videreudvikling af egne kompetencer.”

Langvarigt samarbejde med sourcing partner

Det er et bevist valg for Kamstrup at have en dansk sourcing partner i Ukraine, som håndterer de praktiske opgaver og støttefunktioner, såsom f.eks. rekruttering af nye udviklere, delivery managers og sørger for et godt lokalt arbejdsmiljø til deres teams.

Vibeke fortæller; ”Conscensia har et attraktivt set-up; store nok til at være professionelle – men ikke så store at det bliver upersonligt. Det er en fordel at alle føler sig som en del af firmaet, og Conscensia har en god forståelse for Kamstrup og vores behov.” Kamstrup undgår derved en masse lavpraktiske opgaver og at skulle have kendskab til lokal lovgivning osv. – de kan fokusere på de udviklingsopgaver, der giver værdi for deres forretning.

Anvendte teknologier

.NET
C#
QA
Azure
SQL Server

Om Kamstrup

Kamstrup A/S udvikler, producerer og sælger intelligente forbrugsmålere, herunder elektroniske varme-, el- og brugsvandsmålere, med tilhørende aflæsningssystemer til forsyningsselskaber over hele verden. Olaf Kamstrup grundlagde Kamstrup A/S helt tilbage i 1946. Virksomheden var familieejet indtil 1990, hvor den blev opkøbt af Olieselskabet Danmark (OK). I dag har Kamstrup egne kontorer og selskaber i 20 lande.